زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

حجاب پیرزن (قرآن)





حجاب برای زنان سالخورده و ناامید از زناشویی، در صورت اجتناب از خودآرایی واجب نیست.


۱ - پوشش زنان سالخورده



حجاب برای پیرزنان و ناامید از زناشویی واجب نیست.
والقوعد من النساء الـتی لایرجون نکاحـا فلیس علیهن جناح ان یضعن ثیابهن غیر متبرجـت بزینة وان یستعففن خیر لهن والله سمیع علیم..و زنان از کارافتاده‌ای که امید به ازدواج ندارند، گناهی بر آنان نیست که لباسهای (رویین) خود را بر زمین بگذارند، بشرط اینکه در برابر مردم خودآرایی نکنند و اگر خود را بپوشانند برای آنان بهتر است و خداوند شنوا و داناست.
این آیه استثنایی برای حکم حجاب زنان بیان می‌کند و زنان پیر و سالخورده را از این حکم مستثنی می‌شمرد و می‌گوید: " زنان از کار افتاده‌ای که امیدی به ازدواج ندارند گناهی بر آنان نیست که لباسهای (روئین) خود را بر زمین بگذارند در حالی که در برابر مردم خود آرایی نکنند" (و القواعد من النساء اللاتی لا یرجون نکاحا فلیس علیهن جناح ان یضعن ثیابهن غیر متبرجات بزینة).
در واقع برای این استثناء دو شرط وجود دارد:
نخست اینکه به سن و سالی برسند که معمولا امیدی به ازدواج ندارند، و به تعبیر دیگر جاذبه جنسی را کاملا از دست داده‌اند.
دیگر اینکه در حال بر داشتن حجاب خود را زینت ننمایند. روشن است که با این دو قید مفاسد کشف حجاب در مورد آنان وجود نخواهد داشت و به همین دلیل اسلام این حکم را از آنان برداشته است.
این نکته نیز روشن است که منظور برهنه شدن و بیرون آوردن همه لباسها نیست بلکه تنها کنار گذاشتن لباسهای رو است که بعضی روایات از آن تعبیر به چادر و روسری کرده است (الجلباب و الخمار).
در حدیثی از امام صادق ع در ذیل همین آیه می‌خوانیم که فرمود:
الخمار و الجلباب، قلت بین یدی من کان؟ قال: بین یدی من کان غیر متبرجة بزینة:
" منظور روسری و چادر است، راوی می‌گوید از امام پرسیدم: در برابر هر کس که باشد؟ فرمود: در برابر هر کس باشد، اما خود آرایی و زینت نکند".
روایات دیگری نیز به همین مضمون یا نزدیک به آن از ائمهاهل بیت ع نقل شده است.

۱.۱ - پسندیده بودن حجاب برای سالخوردگان


حجاب، برای زنان سالخورده و بی رغبت به زناشویی پسندیده است.
والقوعد من النساء الـتی لایرجون نکاحـا فلیس علیهن جناح ان یضعن ثیابهن غیر متبرجـت بزینة وان یستعففن خیر لهن والله سمیع علیم. و زنان از کارافتاده‌ای که امید به ازدواج ندارند، گناهی بر آنان نیست که لباسهای (رویین) خود را بر زمین بگذارند، بشرط اینکه در برابر مردم خودآرایی نکنند و اگر خود را بپوشانند برای آنان بهتر است و خداوند شنوا و داناست.
در پایان آیه اضافه می‌کند که با همه احوال" اگر آنها تعفف کنند و خویشتن را بپوشانند برای آنها بهتر است" (و ان یستعففن خیر لهن).
چرا که از نظر اسلام هر قدر زن جانب عفاف و حجاب را رعایت کند پسندیده تر و به تقوا و پاکی نزدیکتر است.
و از آنجا که ممکن است بعضی از زنان سالخورده از این آزادی حساب شده و مشروع سوء استفاده کنند، و احیانا با مردان به گفتگوهای نامناسب بپردازند و یا طرفین در دل افکار آلوده‌ای داشته باشند در آخر آیه به عنوان یک اخطار می‌فرماید: " خداوند شنوا و دانا است" (و الله سمیع علیم).
آنچه را می‌گوئید می‌شنود و آنچه را در دل دارید و یا در سر می‌پرورانید

۲ - پانویس


 
۱. نور/سوره۲۴، آیه۶۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۵۴۲.    
۳. نور/سوره۲۴، آیه۶۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۴، ص۵۴۳.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۰، ص۳۵۲، برگرفته از مقاله «حجاب پیرزن».    


رده‌های این صفحه : حجاب | زنان | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.